Najčešće postavljana pitanja


Escapelle

Šta treba uraditi pre upotrebe leka Escapelle®?

Pre nego što uzmete Escapelle® treba isključiti postojanje trudnoće. Ne treba da uzmete Escapelle® ako Vaš ciklus kasni, ako je neuobičajen ili ako imate vaginalno krvarenje nepoznatog porekla.

Da li je bitno kada se unutar 72h uzima Escapelle® tableta?

Bitno je. Što pre uzmete tabletu Escapelle® nakon seksualnog odnosa manje su šanse da ostanete u drugom stanju. Najbolji kontraceptivni efekat zabeležen je u  slučajevima kada se upotrebljava u toku prvih 24h od rizičnog odnosa.

Koliko često se može koristiti Escapelle®?

Escapelle® smete da koristite samo u hitnim situacijama, a ne kao redovnu metodu zaštite od trudnoće. Ako se Escapelle® koristi više od jednom između dve menstruacije, najverovatnije je da će se poremetiti menstrualni ciklus. Escapelle® nije efikasan kao vaša redovna metoda kontracepcije. Vaš lekar, medicinska sestra ili stručnjaci u savetovalištu za planiranje porodice mogu vam reći više o dugotrajnim metodama kontracepcije koje su efikasnije za spečavanje trudnoće.

Šta ako dođe do povraćanja nakon primene leka Escapelle®?

Ako do povraćanja dođe unutar prva 3h nakon uzimanja tablete neophodno je ponovno uzimanje još jedne tablete, a dalje postupiti po uputstvu za upotrebu leka. Preporuka: Escapelle®  je najbolje uzeti u toku jela sa malom količinom vode.

Da li Escapelle® tableta štiti od HIV infekcije i seksualno prenosivih bolesti?

NE. Samo prezervativi štite od HIV infekcije i seksualno prenosivih bolesti. Ukoliko Vam nedostaju informacije u vezi ovog pitanja obratite se Vašem ginekologu.

Šta treba uraditi nakon korišćenja Escapelle®?

Nakon primene Escapelle®, po završetku prve naredne menstruacije, odnosno ako krvarenje kasni duže od 5 dana, preporučuje se pregled ginekologa kako bi se proverila efikasnost primenjenog metoda, odnosno isključila trudnoća. Escapelle®  štiti samo od polnog odnosa koji se desio u poslednjih 72h i ne pruža zaštitu od neželjene trudnoće unapred, stoga je neophodno sve polne odnose koji slede, do pojave prvog menstrualnog krvarenja zaštititi primenom mehaničke kontracepcije (kondomom ili dijafragmom uz spermicidna sredstva).

Šta ako ste nakon korišćenja Escapelle® ipak ostali u drugom stanju?

Ako upotreba Escapelle® ne spreči nastajanje trudnoće, a žena želi da zadrži nastalu trudnoću, ona to može učiniti bez straha. Rađeno je više studija i sve one potvrđuju da lek Escapelle® aftersex nema teratogeni efekat (ne oštećuje plod).

Da li je primena Escapelle® kontraindikovana kod dojilja?

Nije. Važno je napomenuti da iako se Escapelle®, tačnije levonorgestrel izlučuje u mleku 0,1%, laktacija nije kontraindikacija za primenu preparata. Potencijalna izloženost deteta levonorgestrelu može se svesti na minimum, ako dojilja tabletu uzme neposredno nakon dojenja.

Gde možete nabaviti lek Escapelle®?

Escapelle® se može nabaviti u svim bolje snabdevenim apotekama. Budite slobodni i pitajte Vaše farmaceute za sve pojedinosti koje Vam nisu jasne u vezi Escapelle® leka.